Met de komst van de Vismigratierivier wordt een belangrijke schakel in de trekvisroutes hersteld. Dat hier veel bij komt kijken is geen verrassing. Om trekvissen weer heen en weer te kunnen laten zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer is zomaar een gat in de Afsluitdijk niet genoeg. Jarenlang denkwerk ging eraan vooraf. Het is voor het eerst in de wereld dat een kunstmatige getijdenrivier op de grens van zoet en zout water wordt aangelegd. Lees hier interessante verhalen achter de aanleg van de Vismigratierivier.
Niet alleen vissen, maar ook vogels leven rondom de Vismigratierivier. Op dit moment hebben vogels, zoals aalscholvers en futen, vrij spel bij de spuisluizen in de Waddenzee. Daar zwemmen grote groepen vissen die op de zoete lokstroom uit het IJsselmeer afkomen. Nu botsen deze vissen nog tegen de Afsluitdijk aan en kunnen geen kant op. Zo vormen zij een makkelijk hapje voor de vogels. Met de opening van de Vismigratierivier wordt de strijd, tussen boven- en onderwater, straks weer in balans. Vissen kunnen vrijuit zwemmen en beter ontsnappen aan jagende vogels.
Een gebied waar zoet en zout water langzaam vermengen, waar het water verschillende stroomsnelheden kent, waar land verschijnt en verdwijnt door het getij van de Waddenzee en er genoeg plekken zijn voor dieren om te schuilen en te eten. Het ontwerp van de Vismigratierivier bevat alle ingrediënten om straks een florerend natuurgebied te worden. Maar hoe maak je deze nieuwe natuur en hoe zorg je ervoor dat het zich daarna zelf in stand houdt? Projectmanager Ruud Kromwijk (Van Oord namens IJsselmeerwerken VOF) legt uit wat er bij de bouw van dit bijzondere project komt kijken.
In het voor- en najaar gaat het onder water straks druk worden bij de Vismigratierivier. Dan vindt namelijk de migratie plaats van veel soorten trekvissen. Maar wist je dat er in de zomer ook vissen zijn die gebruik gaan maken van de Vismigratierivier? Dit komt door een bijzondere eigenschap van de rivier: brak water.
Het IJsselmeergebied is in potentie een prachtig vogelgebied. Maar het ontbreekt aan ondieptes en natuurlijke overgangen. Ook de aansluiting van vissen met de Waddenzee en het binnenland laat te wensen over. Om de kwaliteit van de natuur in het gebied te verhogen is onderzoek nodig. Vogelbescherming, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben daarvoor de handen ineen geslagen en onderzoeken het broedsucces van visdieven in het IJsselmeergebied.
Er zijn straks drie regelwerkschuiven die de stroomsnelheid en het zoutgehalte van het water in de doorgang kunnen beïnvloeden, nodig voor een natuurlijke passage van trekvissen. Twee grotere waterkerende schuiven beschermen tegen overstromingen.
Niet alleen veel échte trekvissen in zee worden ver in het binnenland geboren, het geldt ook voor de twaalf 3D-vissen die de Vismigratierivier gaan opsieren. Ze worden geprint in de kelder van Taco Breeschoten, in het heuvelland van Zuid-Limburg.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.