Video's

De Afsluitdijk wordt gezien als icoon voor waterbouwend Nederland. Met de Vismigratierivier wordt daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd met winst voor de natuur, economie en waterveiligheid. Dit ambitieuze plan kon alleen werkelijkheid worden door de samenwerking tussen natuurorganisaties, vissers, overheden en steun van de Nationale Postcode Loterij. De Vismigratierivier is het resultaat van dromen, denken, doen! Bekijk de inspirerende verhalen √°chter deze visverbinding.

Visetende vogels IJsselmeer

Met aan de ene zijde het IJsselmeergebied, en aan de andere zijde de Waddenzee, bevindt de Vismigratierivier zich straks tussen twee van de belangrijkste vogelgebieden in Nederland. Leo Bruinzeel, ecoloog bij Vogelbescherming Nederland, legt uit waarom straks niet alleen vissen, maar ook verschillende vogelsoorten gaan profiteren van de Vismigratierivier.

 

Vissen van bioplastic

Bovenop de wand van de Vismigratierivier zijn de silhouetten van twaalf vissoorten bevestigd, zwemmend van Waddenzee naar IJsselmeer. De 3D vissen zijn gemaakt van 3D-geprint bioplastic. Landschapskunstenaar Bruno Doedens vertelt je in deze video meer.

Internationale Swimway

Elke vissoort heeft zijn eigen levensverhaal, zijn eigen ‘Swimway’. Mariene bioloog Wouter van der Heij geeft uitleg over de verschillende soorten die straks kunnen gaan profiteren van de Vismigratierivier.

Ecoloog in Ruimteschip Aarde

In de documentaireserie Ruimteschip Aarde staat astronaut André Kuipers stil bij hoe mensen de natuur indammen en op bepaalde plaatsen ook weer de ruimte geven.

Van droom tot daad

Hoe is het om rond te lopen in je eigen droom? Arjan Berkhuysen vertelt hoe het idee voor de Vismigratierivier is ontstaan en hoe ze tot de eerste ontwerpen kwamen.

Sportvisserij en natuurherstel

Ecoloog en sportvisser Marco Kraal van Sportvisserij Nederland legt uit waarom de Vismigratierivier voor trekvissen van levensbelang is. En waarom sportvissers ook van de Vismigratierivier profiteren.