Europese steur (Acipenser sturio)

De Europese steur is een echte oervis. Hij behoort tot één van de oudste nu nog levende visfamilies. Er zijn fossielen gevonden van 220 miljoen jaar oud. De steur leefde dus al in de tijd van de dinosaurus! Het is de grootste vis die we in Nederland kennen. Hij was lang afwezig, maar er wordt gewerkt aan een ware comeback.

Herintroductie

In ons land kwam de steur tot halverwege de vorige eeuw veel voor. Door overbevissing, het opwerpen van obstakels en de slechte waterkwaliteit verdween hij echter geheel. Het afgelopen decennium is er gelukkig veel verbeterd en mogen we spreken van een voorzichtige herintroductie van deze oervis in onze wateren. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het besluit de Haringvlietdam op een kier te zetten.

Uiterlijk

Het eerste wat opvalt aan de Europese steur is zijn ‘snor’: vier voeldraden. Hiermee tast hij de bodem af. Op zoek naar voedsel. Op deze sprieten zitten smaakknoppen waarmee hij proeft of iets eetbaar is . Dezelfde knoppen zitten ook aan zijn lippen. Met zijn uitstulpbare mond struint hij als een stofzuiger de bodem af op zoek naar voedsel. Hij heeft geen tanden en moet zijn prooi dus in één keer kunnen doorslikken. Bijzonder is ook dat de steur geen graten heeft, maar uitwendige knobbelvormige beenplaten.

Migratie

De Europese steur leeft in zee. Volwassen dieren houden van dieper water, terwijl opgroeiende exemplaren het kustwater prefereren. Als volwassen steuren paairijp zijn, trekken ze stroomopwaarts de zoete rivieren op. Dit gebeurt tussen mei en augustus. Na de paai keren ze vrij snel weer terug naar de voedselrijke zee.

De steur paait in de bovenloop van rivieren op grindbanken. Vanaf hier laten larfjes zich meevoeren met de stroming. Na vier maanden bereiken ze het brakke water van de riviermonding. In dit estuarium groeien ze op. De jong volwassen steuren trekken na zo’n twee jaar naar de zoute kustgebieden. Ook hier blijven ze enkele jaren om uiteindelijk dieper water op te zoeken.

Weetjes

  • Lengte
    De Europese steur kan wel 6 meter lang worden!
  • Gewicht
    Tussen de 150 en 250 kilogram.
  • Leeftijd
    Steuren worden erg oud; deze vissen kunnen wel 70 jaar oud worden!
  • Voedsel
    Bodemdiertjes, zoals wormen, schaaldieren, weekdieren en insectenlarven. Volwassen steuren eten ook bodemvissen.
  • Leefgebied
    De Europese steur kwam vroeger voor in de meeste Europese kustwateren, met uitzondering van de Baltische zee en de Oostzee. Tegenwoordig komt de Europese steur alleen nog voor in bepaalde delen van de Gironde rivier in Frankrijk! Een ongestoorde overgang tussen de rivier en de zee is erg belangrijk voor het behoud van de steur. Deze bijzondere vis paait in rivieren met diep water, een sterke stroming en grof grind op de bodem. Jonge steuren groeien op in brak water voor ze de zee opzoeken.
  • Trekrichting
    Anadroom: de Europese steur trekt van zout naar zoet water. Volwassen vissen leven grotendeels op zee en trekken naar de bovenloop van de grote rivieren om zich voort te planten.
  • Obstakels
    De grootste obstakels die de steur belet Nederland in te komen en verder te trekken, zijn dammen en dijken die ons land hermetisch afsluiten van de Noord- en Waddenzee.
  • Aanwezigheid
    De steur komt sinds de jaren vijftig niet meer voor in ons land. Inmiddels werken onder andere het Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland aan een terugkeer van deze oervis. Belangrijk daarin is het besluit om de Haringvlietdam in 2019 op een kier te zetten. Waarmee de steur kan migreren en de jonge vissen in brak water kunnen opgroeien.
  • Wat maakt mij blij?
    Een geleidelijke zoet-zoutovergang om veilig in op te kunnen groeien. En een rivier met een bodem van grof zand of grind, zonder slib, om in voort te kunnen planten. Bij de paaiplaatsen moeten ook diepere plekken zijn waarin ik kan rusten.

← Alle vissen