Brakwaterhabitat

In het voor- en najaar gaat het onder water druk worden bij de Vismigratierivier. Dan vindt namelijk de migratie plaats van veel soorten trekvissen. Maar wist je dat er in de zomer ook vissen zijn die straks gebruik gaan maken van de Vismigratierivier? Dit komt door een bijzondere eigenschap van de rivier: brak water.

Door de menging van zoet en zout ontstaat zo’n 50 hectare brakwaterhabitat in de rivier zelf en nog enkele honderden hectaren daarbuiten. Brak water is belangrijk voor trekvissen om zich aan te passen tijdens hun migratie. Daarnaast biedt het een leefgebied voor verschillende vissoorten zoals haring, fint en de brakwatergrondel.

De haring paait op zee, maar juvenielen (jonge haringen) gebruiken brakke zones om op te groeien. Bij finten ligt het weer net anders, deze paaien in de benedenloop van de rivier of zelfs brak water. Jonge finten verblijven even in het brakke water voordat ze naar zee vertrekken. En bij de brakwatergrondel zegt de naam het al: die leeft gerust zijn hele leven in het brakke water. Zo is dit trio vissen straks elk op een eigen manier verbonden aan de Vismigratierivier.

Foto: een brakwatergrondel door Jelger Herder.

Lees hier meer over verschillende vissoorten die blij worden van de Vismigratierivier.