Wateren prijken op wanden Vismigratierivier

In de doorgang van de Vismigratierivier kun je straks op de wanden de wateren aflezen waar de vissen vandaan komen en naartoe trekken. Natuurlijk de Waddenzee en het IJsselmeer, maar ook tien andere namen van Nederlandse wateren.

Letters in beton

De werkzaamheden aan het gat dwars door de Afsluitdijk zijn in volle gang. Op deze plek ontmoeten zoet en zout elkaar. De Vismigratierivier wordt toegankelijk voor publiek en als bezoeker kun je deze nieuwe verbinding straks beleven. Al wandelend langs het stromende water ervaar je de kruising van twee snelwegen: die voor de auto’s en die van vissen. Je loopt onder de A7 door en kijkt op de twee doorgangen. Eén met hoge stroomsnelheid voor grote, sterke vissen en één met schotten die de snelheid afremmen en waardoor de vissen de barrière in stappen kunnen nemen. Op de wanden lees je de namen van wateren waar de vissen vandaan komen en naartoe trekken. Er komen ook informatiepanelen met uitleg over de werking van de Vismigratierivier.

De lettermallen zijn in spiegelbeeld in het beton uitgespaard en op de bekisting gemonteerd. Op de foto staat op de bovenste regel: IJSSELMEER.